Van weerstand naar flow
Twee workshops gegevens voor het UWV over het thema hoe weerstand te veranderen naar flow.

Inhoud van de workshop
Je bedenkt de best mogelijke oplossing voor de klant en toch stuit je op weerstand. Hoe komt dat? En wat kan je er aan doen? Dat gaan we onderzoeken in de workshop.

De kunst is om in situaties van weerstand en conflict je perspectief te verschuiven naar een ‘open mind’. Je kunt weerstand niet oplossen op het rationele vlak. Je moet weten wat je eigen intentie is. En je kunnen verplaatsen in de ander. Pas als er verbinding is kan een oplossing worden gezocht.

Hoe ga je dat onderzoeken?
Een open mind = een open body. Daarom gebruiken we in de workshop het lichaam als ingang. Om daar te onderzoeken hoe het werkt met weerstand.

We gebruiken de oude Chinese kunst Tai Chi als metafoor, als taal. Want de basis van tai chi is, door los te laten, door ontspannen te zijn, door mee te bewegen met dat wat je overkomt, in je kracht te komen. Het initiatief naar je toe te trekken. De zaken naar je hand te zetten.

Wat levert het je op
Je leert dat je, in een situatie van weerstand, het perspectief moet verschuiven van ratio naar “sensing” zodat er een verbinding met de ander ontstaat. Zodat er door aandacht en aanwezigheid ruimte ontstaat om weerstanden als vanzelf op te laten lossen.