Tai Chi vorm

In de tai chi vorm richt je al je aandacht op de bewegingen. Je komt in een kalme en heldere staat van bewustzijn. Alle andere gedachten en stress vallen van je af. Door de beweging langzaam uit te voeren kun je iedere verandering bewust waarnemen. Je herhaalt de bewegingen eindeloos zodat je ze eigen kan maken.

Eerst leer je de buitenkant, de choreografie. Je leert over je balans. Over een goede houding. Later werk je aan de interne kant. Je leert bewust ieder deel van je lichaam te ontspannen. Wat de rol van de ademhaling is. Hoe je met je aandacht door je lichaam kunt reizen. Hoe je steviger kan komen staan door te zinken. Je leert hoe je je energie kan voelen, hoe je deze kan richten door je focus te richten.

Video eerste deel van de vorm

Flow

De tai chi vorm is bij uitstek een flow activiteit, net als bij voorbeeld muziek maken. Om in een staat van flow te komen, het moment dat je helemaal op gaat in het moment en geen tijd meer hebt om over andere dingen na te denken, is het noodzakelijk dat het uitdagend is. Het leren van de tai chi vorm is dan ook niet gemakkelijk.

Alle bewegingen zijn heel precies. Ze hebben hun oorsprong in een eeuwenoude martiale traditie. Het leren van de tai chi vorm is een proces van frustratie, doorzettingsvermogen en afleren van oude bewegingspatronen. De tai chi vorm heeft heel veel lagen. En is daarmee net als schaken. Je kunt je hele leven blijven leren.

Welke tai chi vorm

Er zijn duizenden tai chi vormen. Net als er verschillende talen en dialecten bestaan. Iedere vorm heeft weer zijn eigen kenmerken. De tai chi vorm waarin ik lesgeef komt van Cheng Man Ching en wordt ook wel de Cheng Man Ching vorm of 37 vorm genoemd. Het is een Yang stijl tai chi vorm.

Master Huang Sheng Shyan was een leerling van Cheng Man Ching. Voordat hij in aanraking kwam met tai chi was hij een White Crane meester. Hij heeft de vorm van Cheng Man Ching helemaal uit elkaar gehaald en weer opnieuw opgebouwd.

Mijn leraar Wee Kee Jin heeft zijn tai chi van Master Huang geleerd. Hij heeft vier jaar lang fulltime tai chi getraind met hem. Later heeft hij zijn leraar geassisteerd en is als vertaler voor hem opgetreden. Nu geeft hij workshops in Europa, Australiƫ en Nieuw Zeeland.

Wat voor jou?
Ik geef les in Haarlem en geef workshops voor bedrijven.

Houdingen eerste deel van de vorm

Video deel twee, drie en vier van de tai chi vorm