Rencontres Jasnieres 2015
Workshop Where The Mind Goes The Chi Will Follow, tijdens het internationale tai chi festival Rencontres Jasnieres in Marcon in Frankrijk.

Where The Mind Goes The Chi Will Follow
Over energie (of chi) zijn de meningen verdeeld binnen tai chi. Sommige scholen letten alleen maar op de energie. Andere scholen hebben een meer praktische benadering en leggen tai chi uit in mechanische termen.

Maar wat beweegt de Chi: de Mind. De Mind in tai chi is intentie en awareness. Hiermee gaan we aan de slag. Het verplaatsen van je gevoelsaandacht /awareness in je lichaam isvergelijkbaar met wat je zou doen in een bodyscan oefening bij een yoga of meditatie les.

Inhoud van de workshop
Het eerste niveau waarop we gaan werken is het fysieke niveau, het lichaam. Om de energie opgang te brengen moet je ontspannen. Door met aandacht te voelen waar er overbodige spanning in het lichaam is en dit dan te ontspannen.

Het tweede niveau is het mentale niveau. “Where you’re mind goes the chi will follow”, met andere woorden: je kunt de richting van de energie bepalen met je mind, je intentie. Je kunt dus zinken of fajin toepassen, of allebei tegelijkertijd.

Het derde niveau wat te onderzoeken valt is mind projectie. Hoe verlaat de energie je lichaam en hoe kan je hieraan richting geven.

Op alle drie de niveaus gaan we op micro niveau onderzoek doen. Door stil te staan in stukken van de vorm en met een partner testen uit te voeren. Wat je leert is toepasbaar in iedere vorm van tai chi.

Foto’s van de workshop

IMG_1233

IMG_1232

IMG_1231

IMG_1230

IMG_1229

IMG_1228

IMG_1227

IMG_1226