Rencontres Jasnieres 2014
Tijdens het internationale tai chi festival Rencontres Jasnieres in Marcon in Frankrijk heb ik een aantal workshops gegeven over het thema flow van energie binnen tai chi.

Flow van energie
Over energie (of chi) zijn de meningen verdeeld binnen tai chi. Sommige scholen letten alleen maar op de energie. Andere scholen hebben een meer praktische benadering en leggen tai chi uit in mechanische termen.

Ik bedoel met energie het verplaatsen van je gevoelsaandacht (awareness) in je lichaam, vergelijkbaar met wat je zou doen in een bodyscan oefening bij een yoga les.

Inhoud van de workshop
Het eerste niveau waarop we gaan werken is het fysieke niveau, het lichaam. Om de energie opgang te brengen moet je ontspannen. Door met aandacht te voelen waar er overbodige spanning in het lichaam is k en dan het lichaam opdracht geven tot ontspannen.

Het tweede niveau is het mentale niveau. “Where you’re mind goes the chi will follow”, met andere woorden: je kunt de richting van de energie bepalen met je mind, je intentie. Je kunt dus zinken of fajin toepassen, of allebei tegelijkertijd.

Het derde niveau wat te onderzoeken valt is de mind projectie. Hoe verlaat de energie je lichaam en hoe kan je hieraan richting geven.

Op alle drie de niveaus gaan we op micro niveau onderzoek doen. Door stil te staan in stukken van de vorm en met een partner testen uit te voeren. Wat je leert is toepasbaar in iedere vorm van tai chi.

Foto’s van de workshop

IMG_1233

IMG_1232

IMG_1231

IMG_1230

IMG_1229

IMG_1228

IMG_1227

IMG_1226