North Sea Tai Chi festival 2014
Tijdens het internationale tai chi festival North Sea Tai Chi heb ik, naast mijn gebruikelijke taak als spreekstalmeester, een aantal workshops gegeven over het thema flow van energie binnen tai chi.

Flow van energie
Over energie (of chi) zijn de meningen verdeeld binnen tai chi. Sommige scholen letten alleen maar op de energie. Andere scholen hebben een meer praktische benadering en leggen tai chi uit in mechanische termen.

Ik bedoel met energie het verplaatsen van je gevoelsaandacht (awareness) in je lichaam, vergelijkbaar met wat je zou doen in een bodyscan oefening bij een yoga les.

Inhoud van de workshop
Het eerste niveau waarop we gaan werken is het fysieke niveau, het lichaam. Om de energie opgang te brengen moet je ontspannen. Door met aandacht te voelen waar er overbodige spanning in het lichaam is en dan het lichaam opdracht geven tot ontspannen.

Het tweede niveau is het mentale niveau. “Where you’re mind goes the chi will follow”, met andere woorden: je kunt de richting van de energie bepalen met je mind, je intentie. Je kunt dus zinken of fajin toepassen, of allebei tegelijkertijd.

Het derde niveau wat te onderzoeken valt is de mind projectie. Hoe verlaat de energie je lichaam en hoe kan je hieraan richting geven.

Op alle drie de niveaus gaan we op micro niveau onderzoek doen. Door stil te staan in stukken van de vorm en met een partner testen uit te voeren. Wat je leert is toepasbaar in iedere vorm van tai chi.

Foto’s van de workshop
Workshop Flow of Energy  2 - Flow Sessions

Workshop Flow of Energy - Flow Sessions

Workshop Flow of Energy 3 - Flow Sessions