Workshop Flow

Tijdens het jaarlijkse festival van Stichting Taijiquan Nederland ga je aan de slag om te kijken hoe je met je gevoelsaandacht je spieren en gewrichten zacht kunt maken. En daarmee een beweging in gang kunt zetten. Deze focus helpt je om de flow in je lichaam op gang te brengen. We maken gebruik van de up en down movement uit het systeem van Huang Sheng Shyan.

Flow

Als je in staat van flow bent ga je helemaal op in wat je aan het doen bent. De bezigheden zijn heel uitdagend echter n├ęt niet te moeilijk om met succes uit te voeren. Je bent helemaal in het moment. Je hebt geen tijd om naar je eigen denken te luisteren. Wat je doet gebeurd op een ander niveau dan je rationele denken. Je werkt op intu├»tie. Al je zintuigen nemen waar.

Er zijn vele activiteiten waarbij je de staat van flow kan bereiken. Sporten en muziek maken zijn voor de hand liggende voorbeelden. Maar ook in je werk kan je dit vinden. Als je in flow bent voel je sterk, alert, verricht je moeiteloos je werk. Je besef van tijd en je problemen verdwijnen naar de achtergrond.

Tai chi en flow

Tai chi is bij uitstek een flow activiteit. De kracht van tai chi is dat je door het trainen van de flow helderder en scherper wordt. Dat je dit transformeert naar de rest van je leven. Ik maak een groot onderscheid tussen het trainen en onderzoeken van tai chi en het ervaren van de flow. Trainen is als het oefenen van toonladders. Dit heb je nodig om beter te worden. Maar je moet hier niet in blijven hangen. Je moet ook echt muziek gaan maken.

Vandaag gaan we toonladders oefenen. We gaan onderzoeken hoe fysieke ontspanning de motor wordt van onze vorm.

Feedback deelnemers

Nol
Ik wou je even bedanken en laten weten dat je STN workshop inspirerend voor mij was. Ook mijn leerlingen vonden het leuk om te horen en om de vorm heel langzaam te doen.

Foto’s van de workshop